deze maand

ABC's

GalerieŽn

Stempellinks

Tips, Technieken en Weetjes

Stansmachine

Snijplotters + Snijplotter Software

Digitale snijfiles te koop

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

Wanted Bunnies

mail

 

 

 

Een tekst maken met een TTF (True Type Font)

Een handig ABC weetje

In Robomaster kun je direct met true type fonts werken.

Deze worden automatisch van snijlijnen voorzien en daar hoef je niks meer aan te bewerken.

Niet true type fonts kun je natuurlijk ook wel snijden, maar dan moet je ze eerst in een tekenprogramma tekenen en dan opslaan als jpg en dan autotracen en bewerken.

Het snelst is natuurlijk als je direct snij-klaar tekst kan typen in RoboMaster.

Open RoboMaster, open een nieuw vel.  
Selecteer in de linker gereedschapsbalk.

Het tekstsettings window komt op.

In de bovenste regel achter 'font' kun je een lettertype kiezen door op het pijltje rechts van de witte regel te klikken. Alle TTF die je hebt komen in het drop-down-menu tevoorschijn.

Daaronder kun je kiezen welke set letters je wilt. Ik heb hem altijd op Westers staan, omdat ik geen Hebreeuwse of Griekse letters gebruik. Dat kun je zelf kiezen

Dan is er een preview window, waarin je kunt zien hoe de letters die je hebt gekozen eruit zien.

'Width en Height' is breedte en hoogte van je gekozen letters. Standaard staan die op 20.0 en 20.0. Kleiner om te snijden wordt niet aangeraden omdat het dan te klein wordt om een mooi snijresultaat te krijgen.

Wil je ze vergroten zodat de breedte en hoogte verhouding gelijk blijft, dan zet je een vinkje bij 'Hold aspect ratio'. Je ziet dan dat width wegvalt en er alleen bij Height nog een getal staat.

Je tekst spiegelen kan op twee manieren.

Je hebt hier de keus om bij 'X mirror' een vinkje te zetten of bij 'Y mirror'.

In de voorbeelden zie je wat het effect is van over de

X-line spiegelen of over de Y-line spiegelen.

 

X mirror wordt wel eens toegepast als je je papier met de goede kant op je plakmat moet leggen omdat dat papier beter snijdt met de goede kant naar beneden. Bv

een van de factoren om een beter snijresultaat te krijgen bij het snijden van papier met een zilver laagje is als je het zilverlaagje naar de plakmat keert om te snijden.

 

Y mirror kan handig zijn als je een soort spiegeling wil snijden tegelijk met andere dingen op een kaart die niet gespiegeld gesneden moeten worden.

Je kunt natuurlijk het woord gewoon typen en dan roteren op je vel, maar het kan lastig zijn om het dan weer precies recht te krijgen.

 

'Angle' is hoeveel graden je je tekst gekanteld wilt hebben. Je kunt een precies aantal graden invoeren hier.

Natuurlijk kun je ook met de hand je tekst roteren: als je dubbel klikt op je tekst komt je selectievenster met ronde punten op de hoeken. Op een van de hoeken bevind zich een pijl met een krom boogje waarmee je kunt draaien.

*De volgende teksten hebben gevulde letters omdat ik het vinkje bij outline weg heb gehaald om duidelijkere afbeeldingen te maken.

De functie 'Use mouse to set angle' is wel grappig.

In het voorbeeld hiernaast heb ik 3 x de zinsnede mouse angle gemaakt om zo duidelijk mogelijk te laten zien wat deze functie doet.

Een vinkje bij deze instelling gezet tekst getypt en op OK geklikt. Tekst verschijnt in een blauw selectievenster op je vel met een kruisje op de onderste blauwe lijn.

Je ziet nog niet de punten op de hoeken, maar na 1 keer klikken zit je tekst bij de rode punt vast op je vel, en kun je door je muis te bewegen je tekst om de rode punt draaien. Door nog eens te klikken zet je de tekst op je vel en komen de punten van je selectievenster in beeld. Je kunt dan vergroten of verkleinen of je tekst een andere lijnkleur geven.

De zwarte letters heb ik geplaatst door 2 keer op mijn vel te klikken. De midden grijs heb ik na de eerste klik op precies dezelfde plek als de eerste tekst, iets laten zakken, en de derde tekst heb ik nog iets verder laten zakken.

Het is makkelijk om op deze manier je tekst uitgelijnd te plaatsen lang schuine lijnen waarvan je niet weet hoeveel graden de helling is.

 

   
'Space' is ruimte, de ruimte tussen je letters. Normaal heb je deze instelling op nul staan. Je tekst komt eruit te zien zoals de ontwerper het bedoeld heeft.

Zet je de instelling op 30 dan zie je dat je letters verder uit elkaar komen te staan.

Als je de instelling op -30 zet zie je dat de letters dichter bij elkaar komen te staan. Ja! samengevoegde tekst denk je...

Helaas, als ik het vinkje bij 'outline' zet zoals moet als je je tekst wilt snijden, zie je dat de lijnen door elkaar lopen en tegen elkaar liggen. Dit betekent dat je tekst NIET samengevoegd is. Het mes gaat langs Šlle lijnen. Je kunt geen lijnen weggummen in dit programma. Wat dus ook niet tot de mogelijkheden behoord is Met TTF op deze manier pop-up letters maken. Want daarvoor heb je onder en bovenaan je letter een vouwlijn nodig en dat behoord niet tot de mogelijkheden als je met dit gereedschap werkt. Wil je wel popup letters dan moet je een jpg met de hand tracen of autotracen van een ontwerp dat met een tekenprogramma is gemaakt. Of je kiest voor een iets ander ontwerp waarbij je uitgesneden tekst laat "op-puppen". voorbeeld

De 'min' instelling gebruik je alleen als je een stencil wilt maken van uitgesneden samengetrokken tekst.

   
En dan de 4 laatste vinkje die je kunt aanvinken.

Ik begin achteraan met 'Outline', omdat dit de enige is die verplicht aangevinkt moet worden als je je tekst wil snijden. Niet aanvinken is niet gesneden worden. Als je dit niet hebt aangevinkt dan zien je letters er op beeld gevuld uit, en dit is een seintje voor je dat je vergeten bent om 'outline' aan te vinken.

De andere drie zijn opties.

'Italic' betekent schuine letters.

'Bold' betekent in dit geval dikke letters.

'Underline' betekent dat er een lijn onder je tekst komt.

Als 'Outline' aangevinkt is kun je als combinatie alleen nog 'Italic' aanvinken. De twee andere opties zijn alleen mogelijk in combinatie met tekst die je nŪet gaat snijden.

In het preview window krijg je een indruk hoe de 4 onderste instellingen eruit komen te zien.

   
Er zijn fonts die makkelijker snijden dan andere fonts. De tekstinstellingen is niet de enige factor die deel uitmaakt van een snijresultaat, ook papierkeus, snijinstellingen en een sherp mes zijn van invloed. Het is een kwestie van op de forums ervaringen uitwisselen en niet te bang zijn zelf iets uit te proberen. Schrijf eventueel op hoe een font bevalt welke instellingen je hebt gekozen bij het tekenen en welke bij het snijden.

En als je met een font hebt gewerkt in je ontwerp, vergeet dan vooral niet op je ontwerp te zetten welk font het was!

Nog een kleine aanvulling wat betreft werken met tekst in dit programma.

Tekst die je wilt snijden moet met 'outline' aangevinkt gemaakt worden, ťn binnen de rode rechthoek op je vel geplaatst worden.

Tekst die je informatief wil gebruiken op je ontwerp maak je zonder 'outline' aan te vinken. Het maakt niet uit waar op je vel je die tekst plaatst, het is "scherminformatie", en de craftrobo ziet ze niet als snijlijnen.

Wťl als printinformatie, dus als je ontwerp ook geprint wordt dan is het verstandig om je scherminformatie buiten je vel te plaatsen.

 

 


mensen hebben
deze pagina bezocht