Home

 

 

 

deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    .

Black Cat Cougar

10 juni 2009

Deze pagina is 29-08-2022 18:11 voor het laatst bijgewerkt.

 

Een krachtige snijplotter met veel mogelijkheden.

bullet

Snijdruk is 950, (snijdt ook chipboard met een blue plus mes)

bullet

Snijbreedtes verkrijgbaar zijn: 13 inch (=33cm) t/m 24 inch (= 60 cm)

bullet

Kan graveren, embossen en ook roterend graveren.

bullet

De cougar is niet alleen mooi vormgegeven, maar ook handig. Het heeft een opbergklepje voor accesoires.

De afgelopen week heb ik het genoegen gehad met een Cougar te kunnen werken en ik heb er zelf ook een besteld. Ik heb nu een aantal jaar een Craftrobo, en liep eigenlijk al vrij snel tegen de grenzen op. De 20 cm breedte, en de snijdruk waren minder dan wat ik bleek te willen. De Cougar doet moeiteloos wat ik wil. Wat mijn wensen dan zijn? Ik wil dikker materiaal kunnen snijden dan 220 grams, ik wil ook acetaat kunnen snijden, en ik wil grotere afmetingen kunnen snijden. Ja, nou heeft een pure scrapper niet zo'n grote afmetingen nodig, maar als ik een fatsoenlijk doosje wil maken, dan kan ik met een 24 inch machine (60 cm snijbreedte) een doosje maken van 20x20cm, en met de Craftrobo een doosje waar 2 bonbons in passen. OK, er zijn doosjespatronen te maken die uit meerdere delen bestaan, en dan kun je met de Craftrobo ook zo'n formaat maken, maar dan moet je veel meer plakken, of origami vouwen. Ik ga voor gemak, en dat heb ik gevonden in de Cougar.

In vergelijk met de Craftrobo heeft deze plotter dus veel meer mogelijkheden. Door de hogere snijdruk kun je dikker papier aan, en is acetaat van 300 micron en mountboard (ook wel chipboard of grijsboord genoemd) geen probleem meer. Waar je bij de Craftrobo regelmatig meerdere passes nodig hebt om goed door het papier te komen, bij de Cougar is ��n snede meestal genoeg. Bazzill en acetaat 300 kunnen in ��n keer met de standaard bijgeleverde blue blade gesneden worden. Voor mountboard is een blue plus blade nodig, omdat dat materiaal dikker en stugger is.

De Craftrobo werkt met gekleurde dopjes die het enige bijgeleverde mesje meer of minder laten uitsteken, en in de software is de mesdruk en de snelheid iets aan te passen. Sinds de Cameo uitgekomen is, is daar enige tijd later ook een nieuw mes en meshouder bij gekomen. De Cameo heeft namelijk geen krachtiger motor dan de Craftrobo, maar een andere manier van snijden zodat er dikker materiaal mee gesneden kan worden. Dat mes levert echter nog veel problemen op. Het mes is niet uitneembaar, en de meshouder verzamelt erg veel stof en papierresten die het snijresultaat negatief be�nvloeden. Schoonmaken is lastig en levert vaak kleine beschadigingen op van het snijvlak. Bovendien loopt de scherpte van het mes erg snel terug, en moet je weer een nieuw mes aanschaffen. Helaas zijn de sets met dopjes uit de handel genomen en is voor de Silhouette SD en de Craftrobo dit nieuwe Cameomes daarvoor in de plaats gekomen. Bij de Cougar worden standaard 3 losse mesjes geleverd (60 en 45 graden).

bullet

Een mesje van 45 graden (aangeduid als rood mes) voor papier tot +/- 160 gram,

bullet

en met een 60 graden (aangeduid als blauw mes) tot ongeveer 250 grams papier.

bullet

Dikker of stugger materiaal te snijden? Dan moet je een Blue plus mes aanschaffen.

bullet

Er bestaat ook een 30 graden mes wat geschikt is om textiel mee te snijden.

De snelheid waarmee je kunt snijden hangt af van de ingewikkeldheid van het patroon, en de stugheid van het materiaal. Begin als je geen idee hebt op snelheid 70, je kunt altijd de snelheid tussentijds opvoeren. Gaan de hoeken trekken of zelfs scheuren dan gaat het te snel.

Door de bredere snijbreedte (Craftrobo heeft maar een snijbreedte van 20 cm) heb je meer speling in de breedte, en kun je bv doosjes maken van een formaat bruikbaar voor cadeautjes, of van raamfolie een 6o cm brede versiering voor het raam in de keukendeur.

Verder kun je metaal sheets graveren, maar ook roterend graveren zoals juweliers doen zal binnenkort tot de mogelijkheden gaan behoren, hout sheets snijden, 200 grams papier embossen. Hier zijn speciale tools voor nodig die je erbij kunt bestellen.

De machine is mooi vorm gegeven; afgeronde vormen, zwart met een LCD schermpje, duidelijke knoppen op de machine zelf en een zeer handig opbergklepje voor de kleinere accessoires zoals pennen, mesjes en houders. Twee pennetjes worden standaard bijgeleverd.

Wat ik erg prettig vind is de rode noodstop knop. Een klein rood knopje op de achterzijde van de machine. Vaak heb ik bij de Craftrobo gewenst dat die een dergelijke knop had. Als er dingen gebeuren die absoluut niet de bedoeling zijn is het fijn als je de machine direct kunt stoppen en dat het geheugen gelijk geschoond is. Bij de Craftrobo moet je de aan/uit knop indrukken, en dan de wachtrij bij de printers deleten om hetzelfde effect te hebben.

Afgezien van het rode knopje zit er ook een pauzeknop op de machine. Deze knop gebruik je als je tijdens het snijden van een file de mesdruk of snelheid aan wil passen. Als je daarna nog eens op de pauzeknop drukt gaat de machine gewoon verder waar ze gebleven was, maar met aangepaste snelheid/mesdruk.

Er zit ook een testknop op de machine. Deze gebruik je om te controleren of de mesdruk hoog, of laag genoeg is. Omdat je papier snijdt, of acetaat, zul je altijd de mat lichtjes insnijden. Hoe dieper je snijdt hoe eerder je mesje slijt, en je hebt zelfs kans dat je het mesje of zelfs de machineafstelling kunt beschadigen. Gebruik deze knop als je een nieuw materiaal gaat snijden om de juiste mesdruk te bepalen.

De testknop houdt dus geen rekening met de offset, en het testrechthoekje zal daardoor meestal rechts onder niet mooi sluiten. De offset kun je instellen in de software, maar hoger dan 25 � 30 is niet aan te raden omdat dan je file vervormd. Als een offset nodig is die hoger is om de vormen te laten sluiten, dan is het aan te raden de file te exporteren als Ai, en te snijden in Signcut. Vaak als een file niet wil sluiten in Funtime, is dezelfde file met Signcut geen enkel probleem.

Geen optisch oog. Zoals je bij de Craftrobo en de Silhouette wel een optisch oog hebt, heb je dat bij de Cougar niet. Ik ervaar dit niet als een gemis, sterker nog, door de laser alignment die op de machine zit ben je niet meer gebonden aan wit of licht gekleurd papier voor je print en cuts.

Er zit ook een point of origin op de machine. dat wil zeggen je kunt ergens boven je papier je mes zetten, de point of origin bevestigen, en dan is dat de plek waar je file gesneden gaat worden. Dat kan dus ook gewoon naast een al gesneden file zijn zodat je optimaal gebruik kunt maken van je papier. In Robomaster bepaal je in de software waar iets gesneden gaat worden uit je papier, maar als je een vel hebt waar al iets uit gesneden is, moet je in de software bepalen waar dat gat ongeveer zit. Werken met de point of origin knop is zoveel eenvoudiger. In de laatste Robomaster software zit in het controller window ook een point of origin instelling.

 

De Software

De Software die je kunt gebruiken voor deze plotter, zijn

bullet

Funtime met een speciale driver,

bullet

Inkscape met Signcut plugin

bullet

Vinyl Master Pro

De machine wordt HPGL aangestuurd, maar het ligt aan de driver of de software en de machine kunnen communiceren.

Standaard wordt de plotter geleverd met de Signcut plugin. Inkscape kan gratis worden gedownload. Op het moment is versie 0.46 de recentste stabiele versie.

In het begin was ik vastbesloten lekker met Funtime te gaan snijden omdat ik deze software in huis had en al kende, maar in de praktijk is gebleken dat sommige ingewikkelde files veel beter te snijden zijn met Signcut.

Vinyl Master Pro is een prima software, maar erg op signing gericht. Dat is voor de doorsnee scrapper niet de eerste keus.

Ontwerpen kun je dus eigenlijk in welk programma je maar wil, ook in KNK Studio GE, maar exporteer als Ai en snij met Signcut als er geen geschikte driver voorhanden is.

De BlackcatCougar is te koop bij Thyme Graphics. Omdat dit in Engeland is, en Engeland bij de EU is aangesloten, heb je geen problemen met invoerrechten.

***Sinds 1 maart 2012 is er nog ��n directeur bij Thyme Graphics die de originele Blackcats verkoopt, en die de vertrouwde, gratis 24x7 ondersteuning biedt voor hard en software die nodig is met een zo krachtige machine. Helaas zijn er wat juridische problemen omdat de andere directeur probeert om ook Blackcats te verkopen. Dat is erg verwarrend voor mensen die alleen de naam van deze plotter kennen, en nog niet weten wie er nu eigenlijk welke machine verkoopt, en wat precies het verschil is in support (ondersteuning).

Colin de ex directeur, wil namelijk de machines die hij wil veranderen ook nog steeds als Blackcats verkopen. Bij Colin is de support en garantie 30 dagen... En verwarrend is ook dat hij een website heeft met de merknaam Blackcats, maar geen machines op voorraad heeft.

Nog een verschil is dat Dawn het goedlopende support forum leidt waar je toegang toe krijgt als je bij haar een plotter koopt, en dat heb je niet als je bij Colin een machine koopt.

Wil je meer info over de Cougar of tips bij het gebruik ervan, dan kun je je aanmelden bij

 Click to join CR_Sil_KNK

Click to join CR_Sil_KNK

De projecten die hier kunt zien zijn gesneden met de Craftrobo en/of de Cougar

Galerie Snij-Projecten


 

2722
mensen hebben
deze pagina bezocht