Home

 

 

 

deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    .

Embossen en stansen met een stansmachine

 
   
De Cuttlebug was mijn eerste stansmachine. Ik had hem  hoofdzakelijk voor het embossen, want stansen deed ik er niet mee tenzij met de basic vormen van Spellbinders, de Nestabilities. Ik heb immers een Craftrobo om mee te snijden. Mijn Craftrobo of tegenwoordig ook de Cougar gebruik ik ook om zelf embossingstencils te maken.

Je kunt verschillende materialen embossen en stansen met de Cuttlebug. De Big Boss die ik nu ook heb is nog steviger dan de Cuttlebug en kan ook door blik stansen. De Big Boss staat ook stabieler.

Ik heb nu ook veel sierlijke decoratieve snijmallen, en gebruik de verschillende mogelijkheden om ze toe te passen in mijn werk.

bullet

lint

bullet

acetaat

bullet

papier

bullet

glanspapier

bullet

waxpapier

bullet

vellum

bullet

tyvek

 

Sandwiches en Werkwijze

Je kunt eerst een raam snijden en het overgebleven frame embossen, en je kunt ook een frame embossen zonder dat je er een raam uitsnijdt, en dan de overgebleven spiegel met een ander patroon embossen, of iets in stempelen. Hier heb je wel een hulpmiddel bij nodig. Kijk voor de sandwiches, de hulpmiddelen en de resultaten bij 'Mijn Cuttlebug Sandwiches'

Embossing folders, stencils, impressabilities en structuur platen

Voor het embossen maak je gebruik van embossingmallen die Provocraft embossing folders noemt omdat er papier tussen gaat. Ze zijn er ook van Sizzix, Crafts Too, Craft Concepts en Indentz. Vaak in A2 formaat, maar ze zijn ook in kleinere formaten. De kleine mallen van Provocraft zijn om te bouwen zodat ze een groter bereik krijgen.
Provocraft verkoopt ook combo's. Dat zijn snijmallen en een embossing mal in een set.
En er bestaan ook snij en embossing in ��n mallen. Zoals de Nestabilities, Shapabillities en Borderabilities mallen van Spellbinders, maar ook van Joy en Marianne Designs, Elizabeth Craft Designs, Memorybox, Poppystamps,

Het lijken gewone embossingstencils, maar hebben ook een opstaand randje om te stanzen. Het randje is niet scherp.

Een opening zonder opstaand randje wordt ge-embost.

Altijd in combinatie met een embossingmatje als je wilt embossen.

Ook kun je embossing stencils van andere merken gebruiken. Oorspronkelijk zijn die bedoelt om handmatig te embossen met behulp van een lichtbak. Ze kunnen van metaal, messing en plastic zijn. Je gebruikt die in combinatie met het zwarte of beige matje.
De Impressabilities van Spelbinders zijn eigenlijk gewoon embossing stencils waarmee je kunt embossen en stencillen. Ze zijn wel kwetsbaar. Van andere merken bestaan ze ook gemaakt van een acetaat vel.
De structuurplaten zijn iets dikkere plastic platen met daarin een reli�f. Eigenlijk een echte mal. Ze worden ook wel gebruikt om klei een reli�f te geven. Je drukt het papier in het reli�f met een flexibel embossingmatje. Afhankelijk van de dikte van de platen gebruik je een embossingmatje van rubber of van schuim.

Homemade mallen

  Je kunt ook zelf je embossingmallen maken, met behulp van papier en touw of een dikke katoenen draad. En dan zijn er nog die kleine gestanste figuurtjes van hout die je hier voor kunt gebruiken. Er zijn ook mensen die iets uit chipboard snijden en dit gebruiken om een eigen embossingmal te maken. Eigenlijk alles wat reli�f geeft. Er bestaat ook een lege embossingfolder van Provo craft met een bijgeleverd vel dat aan twee kanten plakt. Je kunt dan met een snijplotter of met een snijmal of pons iets uit dat vel snijden of stanzen, plak het positieve deel op de ene kant en de negatieve omranding op de andere kant zodat ze precies in elkaar passen, en je persoonlijke embossingfolder is klaar voor gebruik. Deze embossingfolder is iets dikker dan de kant en klare embossingfolders, dus je moet je sandwich iets minder dik maken. En natuurlijk kun je ook van dik acetaat je eigen embossingfolder of -stencil maken.

Paper Glide

Om het embossen soepeler te laten gaan is er een soort spray ontwikkelt. Je kunt paper glide ook zelf maken, en er zijn ook mensen die alleen maar een beetje water gebruiken, en mensen die dit allemaal grote onzin vinden. Zelf vindt ik dat je dan een tussenvorm krijgt tussen papercasting en embossen. Als je met gewoon embossen niet zo'n geweldig effect krijgt kun je het altijd proberen natuurlijk. Vorm je eigen mening. Let op bij Vellum geeft dit waterkringen!

Mijn Cuttlebug Sandwiches

Mijn Folders

Handmatig embossen

met behulp van de iPad

Snij~ en embossingmallen

Mijn Wenslijst

                                                                 

 

Mijn Stanzen

 

 
5721
mensen hebben
deze pagina bezocht