Home

 

 

 

deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    .

deze pagina is 04-07-2024 19:00 voor het laatst bijgewerkt

 

BISTRE avonturen

14-5-2012

Je schrijft Bistre

Je spreekt het uit als Bis-ter. Op zijn Nederlands Bister (zoals op de potjes hierboven). Een andere naam voor Bistre is 'bruine roet'

 

Bistre is een organisch pigment, verkregen door het verkolen van hout. De roet werd ingekookt tot inkt, en tegenwoordig tot een granulaat. De kleur (donkerbruin met gele ondertinten) is afhankelijk van de houtsoort die verbrand wordt. Oorspronkelijk is dat beukenhout en nu soms een mengsel met walnotenbast. De inkt is beperkt houtbaar vanwege de organische oorsprong (het kan gaan schimmelen). Je kunt het kopen als kant en klaar granulaat. Goede kwaliteit bistre zal in de loop van de tijd donkerder worden. Minder goede kwaliteit heeft een hogere zuurgraad, en zal vervagen.

Om er inkt van te maken los je het granulaat op in water. Het is transparant, en dus erg geschikt als aquarelverf. Het is niet watervast, en is heel goed blijvend bewerkbaar, afhankelijk van de ondergrond. (Niet alle papier reageert goed op herhaaldelijk bewerkt worden met vocht en penseel.)

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om met bistre te werken. Je kunt er inkt van maken om te tekenen en te aquareleren. Doseren van water is de sleutel. Veel bistre voor een donkere tint, en meer water erbij voor een lichtere tint.

Er zijn vandaag de dag meer kleuren van bistre verkrijgbaar dan alleen bruin/geel, wat het nog leuker maakt voor ons als stempelaars.

 

Recept voor de inkt:

bulletDoe 50 gr droge bisterkorrels in een goed afsluitbaar normaal formaat jampotje.
bulletVoeg er heet water bij tot het potje voor ruim drie kwart is gevuld.
bulletVoeg daarbij twee eetlepels huishoudazijn.
bulletEven schudden (voorzichtig, zorg dat het deksel stevig vast zit!) tot de bistrekorrels zijn opgelost.

Deze oplossing is behoorlijk sterk en is zeker 1 tot 2 jaar houdbaar. Als het indikt kun je het altijd weer aanlengen met water.

*Bron: www.creativiteitgeenkunst.nl

**Waarschijnlijk is het de bedoeling dat de azijn in dit recept voor een langere houdbaarheid zorgt. In een andere bereiding kwam ik tegen dat in plaats van azijn, een mespuntje natriumbenzoaat poeder de schimmelvorming in de oplossing tegen zou gaan.

 

 

Je kunt bistre ook op een andere manier toepassen.

Bistre lost heel makkelijk op in water, ook als het al is opgedroogd! Maak een aantal vlakken goed donker en laat ze drogen. Zet er daarna met een schoon en nat penseel wat lijntjes in. Soms moet je de bistre eerst even oplossen door een paar keer met je penseel over hetzelfde lijntje te gaan. Maak dan snel je penseel schoon en droog aan je lap. Ga weer over het natte lijntje en kijk...daar neemt je penseel de bisterkleur weer mee. Als je een heel vlak met een dikke kwast nat maakt en dan dept met je lap, dan heb je een mooie wolkige lichte plek. In die lichte plek kun je weer met verse bistre �tekenen�.

Tip: Spriets een beetje water voor witte vlekjes. Dat verlevendigt je achtergrond. Je kunt ook poeder op je nog vochtige papier strooien voor vervagende donkere vlekjes.

Dit heb je nodig:

bulletklaargemaakte bistre inkt
bulletbakje met water
bulletkeukenpapier en een oude lap
bulletbrede kwast of penseel en een dunner penseel
bulletWerk op goed papier. Stevig tekenpapier of aquarelpapier is prima maar zorg dat het papier een gladde structuur heeft. Eerst uitproberen voor je aan een kunstwerkje begint.
 

En dan is er ook nog een andere manier om met de granulaat achtergronden te maken.

Strooi heel weinig granulaat op een vel droog papier, en spriets er voorzichtig 1x water op en zie wat een explosie van kleur je krijgt. De vlekjes hebben een scherpe donkere (kleur verzadigde) omlijning. Hoe meer water, hoe transparanter de kleur, en hoe groter en egaler (minder kleur in de randen) van de vlekjes. Je kunt gedeelten van je vel afdekken met papieren vormen , granulaat op de afscheiding strooien, natsprietsen, en het masker eraf tillen om zo een andere begrenzing van je kleurexplosie te krijgen. Nog een mogelijkheid is om veel water te sprietsen en je vel schuin houden om de kleur te laten stromen.

Je kunt ook

bullet

stempelen met water, om droog poeder te activeren.

bullet

stempelen (kleur opnemen) in natte brusho en daarna half buiten het brushogebied terug stempelen

bullet

water sprietsen door een stencil op een droge brusho-achtergrond, stencil liften en met een keukenrol kleur opnemen

bullet

met een bleekwaterbrusch kleur opnemen van een droge brusho achtergrond

bullet

wasco resist

bullet

embossing resist

bullet

brusho sprenkelen over een stencil, water sprietsen door stencil.

bullet

stencil liften omdraaien en een afdruk maken op een nieuw vel papier.

bullet

stijfsel spray achtergronden maken

 
   

Alcoholinkt Alcohol lift Inkt Ancient Page Bistre Brilliance Brusho Castaway Distress Distress Archival Distress Glaze Distress Oxide Glue pad Ink on 3 Mariette Verhees Marvy Matchables Memento Nick Bantok Stazon Versa Fine Clair Versa Mark Vivid

 

182
mensen hebben
deze pagina bezocht