Home

 

 

 

deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    .

 

Arabische Gom

 

Even wat algemene info:

Arabische gom komt van de Acacia Senegal boom.

Het is een uitvloeisel uit wonden van stam en takken. Gedroogd en onbewerkt ziet Arabische gom eruit als amber.

Zonder dat je je er misschien van bewust bent wordt het aan veel producten toegevoegd in de wereld om ons heen. In de voedselindustrie bijvoorbeeld, wordt het gebruikt als een verdikker en om smaak vast te houden. Denk aan drop, pasta's en hoestdrankjes. Het maakt een onrustige spijsvertering rustig, en ook is het goed te gebruiken als je last hebt van eczeem. En heb je wel eens gehoord van mascara die je wimpers dikker doen lijken? .....Juist!: Arabische gom.

 

Het kon niet uitblijven natuurlijk; Arabische gom wordt ook gebruikt in de wereld van de kunst.

Arabische gom wordt ook als medium toegevoegd aan verf op waterbasis.  Goede waterverf bestaat uit pigment+water+Arabische gom.

 

Wat zijn de eigenschappen waarom het zo goed toepasbaar is in de kunst?

bullet

het zorgt ervoor dat waterverf meer glans krijgt en transparanter wordt

bullet

het verlengt de droogtijd

bullet

het werkt als lijm

bullet

het verdikt

bullet

het is niet giftig

bullet

het bederft niet

 

 

De verf met Arabische gom droogt langzamer zodat je bv bij een nat-op-nat techniek meer controle krijgt over het proces. Je cre�ert ook een grotere diepte en een helder beeld.

Arabische gom werkt ook als bindmiddel als je bijvoorbeeld Pearl Ex aan je waterbasis verf wilt toevoegen, of een Pearl Ex verfje wilt maken.

 

Receptjes met Arabische gom:

 

Pearl Ex verfje:
bullet

1 deel Arabische gom

bullet

4 delen Pearl Ex

klein beetje water toevoegen en goed mengen. breng dit mengsel aan op je stempel en je kunt er mooie afdrukken mee maken. Ook kun je het aanbrengen op papier en met een kammetje patronen in aanbrengen, of met een spateltje aanbrengen en er dan reli�f in stempelen.

Als het opdroogt en er wordt water aan toegevoegd kun je er weer mee verven.

   
   
Lijm van Arabische gom:
bullet

45ml of 3 tafellepels Arabische gom

bullet

1 tafellepel glycerine

bullet

halve theelepel (geen koffielepeltje!) water

Alles mengen en het is klaar voor gebruik. Bewaren in een flesje.

Houd er rekening mee dat het zijn plak eigenschap verliest als het warmer wordt dan 30 graden. Dus geen heat-tool erop zetten!

   
   
Envelop lijm van Arabische gom:
bullet2 theelepels gemalen arabische gom
bullet60ml water
Arabische gom is ook een prima envelop lijm. Mix het met warm water en een drupje mint olie voor de smaak en het is klaar voor gebruik.

Niet bewaren.

 

Inkt receptjes met Arabische gom:

Basis Permanente Zwarte Inkt:
bullet 1 eidooier
bullet 5 ml Arabische gom
bullet 12.5 cl honing
bullet 2.5 ml roet (zwartsel, te koop in een tube of maak het zelf door een bord boven een brandende kaars te houden)
Meng de eidooier, de Arabische gom en de honing in een kleine kom. Voeg roet toe (zwartsel) om een dikke pasta te maken. Bewaar deze pasta in een goed afgesloten pot. Als je het wil gebruiken meng je een klein beetje pasta met een klein beetje water om de pasta vloeibaar te maken. Deze inkt kun je niet zolang bewaren vanwege het gebruik van de eidooier. Maak niet teveel tegelijk en maak het op binnen 2 dagen.
Tip van een lezer: De tip die hij ooit van zijn tekenleraar kreeg bij de uitleg over het gebruik van temperaverf is om een kruidnagel bij de eidooier te doen. De houdbaarheid zou enorm toenemen.

Niet getest, maar deze tip het lijkt me een experiment waard.

 

"Prussian Blue" Inkt: Los blauwsel op in water. (te koop als optisch wit of poppetje blauw op de wasmiddelen afdeling van je supermarkt). Je kan ook hier Arabische gom aan toevoegen als verdikker zodat de inkt handelbaarder wordt.

Bruine Inkt:
bullet 225 ml kokend water
bullet 4-5 theezakjes (of 20ml losse thee)
bullet 5 gram Arabische gom
 
Giet kokend water over de theezakjes die je in een hittebestendige schaal hebt gedaan, voeg Arabische gom toe. Laat 15 minuten rusten. Knijp de theezakjes uit om zoveel mogelijk kleurstof uit de zakjes te krijgen. Zeef de vloeistof en even af laten koelen voor je het in een flesje doet. Je kunt deze inkt gebruiken met een penseel of een kroontjespen. Vast ook met stempels als je zelf een tijdelijk stempelkussen maakt. Stempels reinigen na gebruik van deze inkt (denk hierbij om de lijm eigenschap, hoewel gezegd wordt dat het zijn plakeigenschap verliest als het warmer dan 30 graden wordt).