Home

 

 

 

deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    .

Mallen

Ze zijn er in vele materialen, maten en vormen.

Het doel van een mal is vaak bepalend voor het gekozen materiaal en de maat. Ik wil alleen de mallen bespreken waarin we castings maken die aan een kant plat zijn.

 

Een -casting- is letterlijk vertaald een "afgietsel". Dat klopt wel als het over vloeibare materialen gaat, maar als het over papier gaat of klei dan gieten we niets. Ik vind afgietsel een verwarrende term omdat ik vind dat het niet alles weerspiegeld wat casting inhoud. Het resultaat is bij beiden een 3D afdruk. Ik spreek dus in beide gevallen over casting.

 

Mallen voor snoep en zeep zijn vaak van PVC, Ze zijn dun en gaan niet zo lang mee als keramische of siliconen mallen. Ze zijn niet tegen hete UTEE (171 Celsius) bestand, maar wel erg leuk te gebruiken voor niet-temperatuur-gevoelige materialen. Dat kan dan bijvoorbeeld papier zijn of papierklei of fimo of alternatieve kneedsubstanties.

Ze zijn erg goedkoop om aan te schaffen.

 

Mallen voor klei zijn vaak van siliconen of latex omdat de mal dan flexibel is en het handig is om de casting uit de mal te duwen. De zogenaamde "push molds".

Siliconen zijn in principe tot 200 Celsius bestand tenzij er andere katalysator gebruikt wordt en de mallen tot wel 400/450 Celsius bestand zijn. Nog een voordeel is dat siliconen mallen veel details kunnen overbrengen. Om UTEE te gieten in een siliconen mal is het noodzakelijk om een losmiddel te gebruiken. Doe je dat niet gaat de kwaliteit van je mal snel achteruit.

De mallen van Krafty Lady zijn mee te bakken in de oven op 130 graden. Handig voor Liquid Sculpy en mallen waarbij het erg moeilijk is om klei te lossen zonder de casting te beschadigen.

Siliconen mallen zijn kostbaarder dan PVC mallen in aanschaf, maar hebben meer toepassingmogelijkheden en gaan langer mee.

 

Ook onze stempels kunnen dienst doen als een mal, bv voor Faux paper casting, bij het gieten van UTEE en in combinatie met Fimo.

 

Er zijn ook Sculpy mallen van Sculpy Super Elasticlay MOLDMAKER gemaakt en worden op internet verkocht als mallen voor klei. Ze functioneren hier wel voor als je een losmiddel gebruikt, maar maak niet de fout ze mee te bakken zoals met porceleinen mallen w�l kan, want dan bakken ze vast en worden casting en mal ��n.

Gebruik ze ook niet voor UTEE castings want ze zijn niet tegen de hitte bestand en beschadigen of sneuvelen! ��k als je een losmiddel hebt toegepast.

 

Porceleinen mallen zijn statische mallen (niet flexibel) en kunnen met allerlei producten gebruikt worden, maar nooit zonder losmiddel. Hoofdzakelijk voor eenvoudige klei castings.

Een losmiddel kan zijn ma�zena of een bakspray. Natuurlijk kun je ook een losmiddel in een spuitbus kopen.

Ze kunnen zelfs meebakken in een huishoudoven. Siliconen mallen niet!

Porceleinen mallen zijn erg vormvast en kunnen details ook goed weergeven. De details van een siliconen mal zijn echter nog preciezer.

Prijs in aanschaf kan per merk erg verschillen.

 

 

 

 

Mogelijkheden met mallen