Home

 

 

 

deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    .

Deze pagina is 07-12-2015 10:34 voor het laatst bijgewerkt.

Gaaf ATC envelopje om te vouwen

 

 

Ik kreeg een boek toegestuurd laatst en de verpakking vond ik zo intrigerend dat ik hem omgebouwd heb naar een stevig ATC envelopje. G��n lijm nodig (*alleen eventueel voor siersluiting), dus geen vastgeplakte of kromme ATC in dit envelopje.

Ik raad je aan om de beschrijving eerst eens helemaal door te lezen en je eerste envelop een template (patroon) te maken zodat je niet elke keer wanneer je dit envelopje wil maken alle berekeningen opnieuw hoeft te doen.

*Zie de tip onderaan wat betreft het beste moment om je envelopje te bestempelen.

*Dit envelopje is beschreven voor een platte gestempelde ATC. Als je dit envelopje maakt voor een ATC met een verdikking, kijk dan onderaan voor een variatie zodat je envelop geschikt wordt voor een dikkere ATC.

 

Wat heb je nodig:

een A4 van ongeveer 180 gram
een potlood
een rilpen, liniaal en snijmesje
kleine cirkelpons of 2 kleine platte knoopjes voor de sluiting
koortje voor de sluiting
inkt en stempels om je envelop af te maken

 

Start met een vel van 22.5 cm x 17.5 cm.

Trek een verticale lijn 10 cm vanaf de linker rand.

 
Verdeel de linker helft in 3 delen van 7.5 cm hoog.

trek de lijn tussen B en C door over de rechter helft en zet 10 cm hoger op de rechter helft de streep tussen de vlakken D en E.

  

Het vel is nu verdeelt in 6 vlakken. Deel B is de voorkant van de envelop en de delen A en C vormen samen de achterkant.

Deel E is het mechaniek vlak, delen D en F zijn straks de boven~ en onderflap.

Het mechaniek:

Het gaat om de vlakken B en E. Deze moeten uiteindelijk met een kwartslag op elkaar komen en elkaar dan volledig bedekken.

Om dit te bereiken is het nodig het draaipunt te bepalen van de vlakken. Hiertoe maken we een dalvouw. Het middelpunt van de overlappende vlakken is het draaipunt. Zet een potloodpuntje om te weten hoe je zo meteen de lijnen moet trekken.
Zet punt 2 en 3 volgens de tekening.
Trek een lijn van punt 2 naar punt 1 en door naar punt 3.
En dan om het kruispunt van B, E, C en F te ontlasten gaan we punt 3 verleggen.

Trek een horizontale hulplijn 2cm parallel aan de onderlijn van vlak E.

Gum het schuine stukje weg tussen de hulplijn en de onderlijn van vlak E.

Gum daarna het rechtse gedeelte van de hulplijn weg.

Het draaipunt 3 bevind zich nu op de kruising van de hulplijn en de lijn tussen 1 en 3.
Als we nu het geheel bekijken dan zien we dit.

De zwarte lijnen zijn snijlijnen, alle anderen zijn vouwlijnen.

Snij de snijlijnen.

Dan zijn de vouwen aan de beurt.

Score je lijnen voor je ze vouwt.

Let op er is ��n Berg vouw bij!

Til nu de links boven hoek van E naar links beneden op B. Als je de vouwen goed gedaan hebt gaat dat bijna vanzelf. Nu is je plek voor je ATC klaar en hoeven alleen de flappen nog op maat gemaakt te worden.

De linker en rechter flap sluit je eerst en je ziet dat ze elkaar overlappen. Ook de boven en onderflap overlappen elkaar. Om je envelop niet onnodig dik te maken gaan we de flappen aanpassen.

Vouw de flap F en dan D dicht. Teken af op F tot waar D komt. Je zal ongeveer en strook van 2.5 cm afgetekend hebben. Die kun je afsnijden.

Snij nu van vlak A 3 cm af en vouw C dicht met A erover. Teken aan op C tot waar A komt. Snij de overtollige strook van C af.

De reden dat ik niet de precieze maten kan geven hangt af van je papierkeuze. De dikte van je papier zorgt voor kleinere stroken om af te snijden dan dat ik uit kan rekenen voor een plat vel. Als je gewoon uitgaat van een plat vel kom je tekort en sluiten je flappen niet mooi tegen elkaar.

 

 

Voor de sluiting pons je 2 cirkeltjes van ongeveer 1cm, zet ze vast op de flappen A en C met een mini spitpen.

Sluit nu  de als laatste sluiting de flappen A en C met een koortje dat je in een 8-vorm 2 keer om de twee cirkeltjes windt.

 

Heb je geen geschikte pons, dan kun je voor de cirkeltjes ook 2 platte knoopjes gebruiken.

 

Ik heb een ponsje van Tomtas met 7 kleine rechthoekige gaatjes op een rij. Als ik die pons in vlak A en C dan kan ik mijn envelopje sluiten als een korset.

 

Snij niet direct de stroken van A en C. Bepaal het midden van de envelop, stempel een mooie ornament borderstempel over de middenlijn op C. Snij langs de rechterkant de stempel uit. Eventueel ook wat vlakjes in de stempel en zet met 2 � 3 kleine drupjes fotolijm vast op strook A.

*Het voordeel is dat er nog een extra laag tussen de lijm en je ATC zit, en dus niet in aanraking komt met je ATC.

Klik op de afbeeldingen om de

sluiting beter te kunnen zien.

  

 

Je kan natuurlijk ook altijd een lipje-en-gleuf sluiting maken. Dit moet je dan bedenken v��r je de flappen aanpast. Maak een lipje op je C vlak en een ietsje ruimere gleuf op je A vlak.
*Als je je hele envelop wil bestempelen, dan kun je dat het best doen voordat je gaat snijden of het rillen van de vouwen, omdat je anders kans hebt dat de inkt in de vouwen of snij randen ophoopt.

Wil je de afzonderlijke panelen bestempelen, dan is dat handig n� het snijden en vouwen.

 
*Omdat de maten van dit envelopje iets ruimer zijn dan de ATC maat kun je de basismaten handhaven. Zet 1 of 2 extra rillijnen op vlak A, C en E.

Om kierende hoeken te voorkomen zet je de rillijnen tussen D en E, en tussen E en F op vlak E. Ja, vlak B is dan iets groter aan boven en onderkant, maar dan zijn de hoeken van je ATC tenminste goed beschermd.

Leg je ATC op vlak E om te kijken hoeveel ruimte je hebt voor rillijnen zodat je ATC nog plaats heeft. Het kan nodig zijn om de hulplijn die draaipunt 3 verplaatst iets verder naar boven te zetten in het basispatroon om nog een stevig mechaniek te behouden.

Zet je extra rillijnen niet te ver van elkaar zodat je een mooie ronde vouwrand krijgt.

Laat het bij ��n rillijn tussen B en E, want die liggen tegen elkaar.

En tot slot: Haal minder van je vlakken A,C en F af zodat de flappen nog tegen elkaar sluiten.

Je kunt eerst rillen en dan dichtvouwen (met je dikke ATC erin!) om te zien hoeveel je eraf gaat snijden. A en C mogen eventueel wel iets overlappen (1 cm), maar ik raad aan D en F tegen elkaar te laten vallen.

 

ATC_envelopje_zonder_lijm.GSD

1533
 

mensen hebben
deze pagina bezocht