Home

 

 

 

deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    .

Duo Pull Up kaart

25 September 2006

Dit is een kaart waarmee je een afbeelding �n een tekst tevoorschijn haalt door naar boven te trekken.

Dat doen we door een afgedekte gleuf. Ik beschrijf hier twee uitvoeringen.

Je zult merken dat het erg op de gewone pull up kaart kaart lijkt, en in feite een variant op het pull up mechanisme is.

 

 

Duo pull up 1 (met verticale afgedekte gleuf)

 

 

Patroondeel 1 Patroondeel 2
 
Print de zwart/wit versie uit,

pas de maat eventueel aan zodat je uiteindelijk een kaart overhoud van +/- 9 x 14 cm.

werkwijze:
opsommingsteken Print patroondeel 1 en twee uit en snij uit volgens de buitenlijn. Snij de gleuf in van deel 1, en de 3 lijnen van het flapje op deel 2.

Je kunt in plaats van een A4 ook uitgaan van 2 A5 kaarten.

De uiteindelijke maat van mijn kaart werd 9.5 x 14 cm.

 

opsommingsteken Steek het flapje van deel 2 door de gleuf van deel 1, en plak daar de pull up afbeelding op. In dit geval kaarsjes.

 

opsommingsteken Afmeting van het kartonnetje waaruit de kaarsjes geknipt gaan worden moet langer zijn dan de afbeelding, want de gleuf valt achter het afdekkarton en ik wil wel de hele kaarsjes zien.
opsommingsteken Omdat ik wil dat de kaarsjes �p de taart komen heb ik de taart twee keer geprint (ik heb geen geschikte taartstempel en dus heb ik deze taart geprint), en doorgesneden op de plek waar ik de kaarsjes wil hebben. Het onderste deel komt op het afdekkarton, het bovenste deel komt op de basiskaart. Zorg ervoor dat de aansluiting precies past.
opsommingsteken Let op! De hoogte van het onderste deel wordt bepaald door de hoogte van de kaarsjes + de hoogte van het flapje + een plakrandje.
=+
opsommingsteken Werk de rest van de achtergrond af, mount op zwarte tussenlaag. Mount op basiskaart. Draai de kaart om en snijd vanaf de achterkant de gleuf nog eens na zodat de gleuf nu ook in het achtergrond taartje zit. Plaats deel 2 met het flapje door de gleuf gestoken.

 

opsommingsteken Plaats de kaarsjes op het flapje, bepaal de goede hoogte en plak vast met dubbelzijdige tape.
opsommingsteken Plak nu het afgewerkte onderste deel op de zwarte tussenlaag. Zorg dat de delen netjes op elkaar aansluiten.
opsommingsteken Trek deel 2 naar boven. Stempel je tekst en duw deel 2 weer naar beneden.
opsommingsteken Vouw als laatste de plakstrookjes van deel 1 naar binnen en plak de achterkant er op vast.
Het is je misschien opgevallen dat de gleuf bij mijn voorbeeldkaart op een iets andere plek zit dan op patroondeel 1A.

Je kunt de gleuf iets verschuiven als dat beter uitkomt voor je kaart. Zorg er dan wel voor dat je de flap dan op de juiste plek snijd.

Op de voorbeeldkaart bepaalde de taart waar de kaarsjes moesten komen en omdat de kaarsjes breder waren dan mijn flapje leek het mij beter als het flapje midden onder de kaarsjes zou komen. En dus moesten flapje en gleuf op een iets andere plek komen dan op de patroondelen aangegeven.

 

 

Duo pull up 2 (met horizontale afgedekte gleuf)

 

 

 

 

 

 

 

De achtergrond van de afbeelding van het afdekplaatje is gemaakt met distress inkt milled lavender en fired brick op glanskarton.

Een drupje op een stukje schuurspons (sponskant), en dan cirkelvormig vegen over het hele glans karton (g��n fotopapier!) tot de inkt in het papier dringt. Het is een vrij lichte grijzige kleur, die we als de inkt helemaal ingedrongen en droog is gaan verlevendigen met dezelfde handeling, maar dan met een h��l klein beetje fired brick. Om niet met rode vlekken te eindigen ben ik als volgt te werk gegaan: Een schoon stukje schuurspons, een drupje fired brick erop. Een wit stukje glanskarton, de cirkelvormige bewegingen tot de meeste inkt opgenomen is door het glanskarton (hebben we gelijk een rode achtergrond voor een andere kaart!) en dan met je al bijna droge sponsje over je milled lavender glanskarton. Je hoeft alleen een blosje aan te brengen zodat de milled lavender een warmere uitstraling krijgt.

Stempel de afdruk met Stazon, en kleur de afbeelding in met color grabbing.

Mount op hetzelfde blauw als het blauw wat voor het rechtse jurkje is gebruikt.

Mount met 3D foam plakband op de paars/roze kaart. Die kleur komt weer terug in het linkse jurkje.

Voor details klik op de afbeeldingen van de kaart.

 

 

Patroondeel 1A patroondeel 2A
Print de zwart/wit versie uit,

pas de maat eventueel aan zodat je uiteindelijk een kaart overhoud van +/- 9 x 14 cm.

werkwijze:
opsommingsteken

Print patroondeel 1A en 2A uit en snij uit volgens de buitenlijn. Snij de gleuf in van deel 1A (pas de breedte van de gleuf aan aan de breedte van strook B en tel daar 3mm bij op), en snij deel 2A door de midden zodat je strook A en B apart hebt. snij van strook B het witte gedeelte af.

 

Als je je eigen kaartformaat hebt, let dan op: De plaats waar we deze gleuf snijden is halverwege de boven en de onderkant van patroondeel 1A (plakstrookje niet mee gerekend), en ietsje breder dan strook A van patroondeel 2A.

opsommingsteken Vouw de stippellijnen van patroondeel 1A.
 
opsommingsteken Bestempel nu de voorkant van je kaart. En als je wilt de achterkant ook. Er komt een afdekplaatje over de gleuf, houd daar rekening mee.
 
opsommingsteken Nu gaan we de pull up maken.

Hiervoor pakken we de 2 stroken van deel 2A. Je kan de pull op ook maken van een andere kleur of van twee verschillend gekleurde stroken, dat kan ook mooi zijn.

Plaats de twee ongelijke stroken op elkaar. Zorg dat de extra ruimte van strook A links en rechts evenredig verdeeld is en de onderkant van de stroken op elkaar vallen. Je ziet nu de ruimte die je beschikbaar hebt voor tekst op strook A. Is je tekst net wat langer, dan kun je nog een stukje van strook B afsnijden.

Neem de stroken van elkaar en stempel je tekst en eventuele achtergrond op strook A. Stempel je 2e tekst en eventuele achtergrond op strook B.

Plaats de stroken weer op elkaar zoals voorheen en lijm op plak de twee stroken alleen aan de onderkant aan elkaar.

Je kunt de pull up gewoon aan de achterste strook omhoog trekken, maar het kan ook met een feestelijk lusje dat je van een bandje maakt en aan de bovenkant van de bovenste strook bevestigd.

 
opsommingsteken Als het pull up gedeelte klaar is, plaats hem dan met strook B d��r de gleuf, achter patroondeel 1A.

Breng lijm aan op de plakstroken en plak deel 1A in elkaar met de pull up ertussen. Laat de bovenkant open. Zorg ervoor dat de pull up niet mee vastgelijmd wordt en dat ze nog makkelijk op en neer kan.

opsommingsteken Nu je ziet hoe groot het deel van strook B is dat door de gleuf komt, kun je bepalen hoe groot je afdekplaatje moet worden.

Er moet natuurlijk ruimte zijn aan de zijkanten en aan de onderkant om het afdekplaatje vast te lijmen op de voorkant van deel 1A zonder dat we strook B vast lijmen. De bovenkant van het afdekplaatje hoeft maar 2 � 3 mm hoger te komen dan de bovenkant van strook B in ingeschoven stand.

Als je de maat bepaald hebt, bestempel dan je afdekplaatje en lijm het vast aan de onderkant en de zijkanten over de gleuf en het zichtbare deel van strook B.

 
  Het gebruik van dubbelzijdige tape voorkomt dat de lijm kruipt waar je het liever niet hebt.