Home

 

 

 

deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    .

 

 

 

Spot Aan! (spotlight stamping)

1 mei 2007

Een heel simpele begrip dat eigenlijk met alle inkleur- technieken wel uit te voeren is.

Heb je wel eens een balletuitvoering gezien waarbij de belangrijkste danseres een spot op zich gericht kreeg?

Juist! D�t is het effect waar het hier op neer komt.

Een contrast is tussen de hele afbeelding op een kaart en een klein gedeelte van de kaart. Daar waar je de aandacht op wilt hebben. Vandaar ook de naam "Spot Aan!".

Je kunt 2 dimensionaal werken, maar ook 3 dimensionaal.

Contrast in de spotlicht techniek

Wat je moet weten over contrast zijn een paar simpele regeltjes.

Er zijn verschillende soorten contrast:

bulletKleur contrast.
bulletEen licht/donkercontrast.
bulletEen warme/koud contrast.
bulletVerhouding van 2 kleuren tot elkaar.
bulletComplementair contrast (kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan).
bulletSimultaan contrast.
bulletVerzadiging contrast.

kijk hier voor de gekozen variaties en extra's op de kaarten

 

Stempel:

Ann-ticipations

9318 I

 

stap voor stap

ZWART en WIT zijn g��n kleuren, maar kunnen wel helpen een contrast groter te maken.

Een spotlicht contrast is eigenlijk een contrast in hoeveel-heid pl�s een van de bovengenoemde contrasten.

Licht is een contrast op donker, maar als het gelijk verdeeld is trekt het wit noch het zwart de aandacht. Heb je een groot wit vlak met een klein wit cirkeltje, dan wordt je oog direct naar het cirkeltje getrokken!= accent door contrast. Hoewel zwart een kleur is die wegvalt (afkleed) is dat niet het geval als 3/4 wit is...

De verhoudingen van verschillende kleuren ten opzichte van elkaar zijn verschillend. Het gaat niet alleen om licht donker, maar ook om verzadiging en hun plek in de kleurencirkel. Tegenover elkaar in de kleurencirkel geeft het grootste contrast.

Hiermee bedoel ik dat blauw en groen best een contrast kunnen vormen al staan ze niet tegenover elkaar in de kleurencirkel, maar als ze te dicht bij elkaar staan qua verzadiging vormen ze geen contrast. De kleuren vloeien bijna in elkaar als we ernaar kijken. Misschien zijn twee factoren niet voldoende en heb je zwart en/of wit nodig om een groter contrast te maken.

We kunnen ook een contrast vormen in ��n kleur + zwart of wit. Bv Blauw met wit.

Zorg dat je kaart donkerblauw is, dan een laag met de afdruk met donkerblauw op middenblauw en dan een spotlicht van een donkerblauwe afdruk op wit papier.

*Zou je het spotlicht met midden blauw op wit afdrukken is je spotlicht minder sterk maar niet 'fout'.

*Zou je op je donkerblauwe kaart een laag met middenblauw op wit zetten en dan een spotlicht met donkerblauw op middenblauw is je spotlicht niet heel sterk omdat je oog naar het grootste contrast getrokken wordt en dat is dan toch de donkerblauwe afdruk op wit. Daarna gaat je oog wel naar het spotlicht, maar de donkere afdruk vormt daar geen heel groot contrast met het middenblauw.

 

*Anders is het als je een lichtblauwe kaart hebt als basis en een met een niet donkere afdruk op wit als tussenlaag en dan als spotlicht een donkere afdruk op lichtblauw papier.

 

Er zijn ook trucjes om een spotlicht af te zwakken of te versterken.

bullet

Door het spotlicht nog een extra randje te geven springt het er meer uit.

bullet

Als de verhouding tussen sterke kleuren zoals zwart/wit/rood te dicht bij elkaar ligt zoals de 4e afbeelding bij variatie 2 dan kun je dit oplossen door zwart te versterken. Mat de zwart/wit afbeelding op een zwarte kaart.

bullet

Het gebruik van tussenlagen is ook een manier om een kleur-aandeel groter te maken. Vind je zwart te somber, en wil je liever een vrolijke rode kaart, zorg dan voor een zwarte tussenlaag en bepaal hoeveel zwart je eronder uit laat steken zodat er in het totaal meer zwart dan rood is (inclusief het rood van de basiskaart!)

stap voor stap

Variatie 1

Stempel je gekozen afbeelding op wit papier. Trek met een zacht potlood een cirkeltje om het gebied waar je de aandacht op wil vestigen en kleur de afbeelding alleen binnen de cirkel. Gum voorzichtig de potloodlijn weg als je klaar bent met inkleuren. Kleurpotloden geven niet altijd een goed contrast, zie de 2e afbeelding, en hebben dan iets extra's nodig. Een sterker aangezette lijn door dezelfde kleur potlood, stiften of gel pen.

Variatie 2

Je kunt 2 x afdrukken op wit papier met 2 verschillende kleuren. Het spotlicht met de accentkleur uitknippen en op de in dit geval zwart wit afbeelding plakken.

Of je kunt afdrukken op een andere kleur effen papier en op wit papier. Dan het gekleurde cirkeltje/vormpje uitknippen en precies op de zwart/wit afbeelding plakken.

Variatie 3

Een 3D verwerking krijg je door je spotlicht met schuimplakband te plakken op de afbeelding van de achtergrond. Als je plannen hebt om de afbeelding in het spotlicht te kleuren, doe je dat beter v��rdat je het spotlicht uitknipt en opplakt.

Door het hoogte-verschil lijkt het spotlicht niet precies op de juiste plek te zitten op de scan, maar in de werkelijkheid is hij precies op de juiste locatie geplakt.

Variatie 4

Zet je afdruk op wit papier. bepaal waar je spotlicht komt, en kleur eromheen in, en plak het op de voorkant van je kaart, en pons of snij het spotlicht uit waar je de aandacht op wilt vestigen. Pak nu het geponste spotlicht, mat het op een afstekende kleur, liefst de kleur van de afdruk, en plaats het met de afbeelding tegen de linker binnenkant van je kaart. Nog niet vastplakken! Kijk of de afbeelding goed zit ten opzichte van de afbeelding op de voorkant, breng nu lijm aan op de achterkant van je gematte spotlicht zonder dat het verschuift ten opzichte van de afdruk op de voorkant van je kaart. Controleer even of het spotlicht nog goed zit, leg je kaart voorzichtig met de voorkant naar het tafelblad gekeerd vlak neer,en doe dan je kaart dicht. Als het goed is dan is je spotlicht nu op de rechter binnenkant van je kaart geplakt en als je je kaart dicht hebt zie je het verdiepte spotlight.

Variaties op de Variaties

In getal

Je hoeft het natuurlijk niet bij ��n spotlight te houden, maar zorg er in ieder geval voor dat het een oneven aantal is, en niet teveel want anders heb je geen duidelijk aandachtspunt meer.

In vorm

Ik heb als voorbeeld een cirkel genoemd maar het kan elke geometrische vorm of vrije vorm zijn die je maar wilt. Het kan bv. ook een vorm uit de afbeelding zijn die je hebt gestempeld of de vorm van een inktvlek.

 

pull-flip-tab-spotlight

Extra focus

Dit is te bereiken door je spotlight te matten op een kleur van de afdruk.

Combinaties van de Variaties 1 t/m 4 en de Variaties op Variaties kunnen ook weer verrassende effecten opleveren. Zorg wel voor balans in je kaart of in vorm of in kleur anders verlies je de focus.

Bv.

Wil je meerdere spotlights, houd dan alle vormen hetzelfde en mat het belangrijkste spotlight op een andere kleur.

Of geef al je spotlights dezelfde kleur en pons er een uit die je op de binnenkaart plakt exact op de juiste positie natuurlijk.

Combineer de spotlicht techniek eens met een template voor een leuk resultaat.

 

2814
 

mensen hebben
deze pagina bezocht